Friday, February 25, 2011

7 TIPS BAGAIMANA MENGELAK DARI DIKUASAI FIKIRAN NEGATIF

1. Maafkan semua orang sebelum anda tidur.
Lupakan kesalahan mereka yang menyakitkan hati Anda. Maafkan dan beritahu diri sendiri jangan ingat lagi.


2. Membantu dengan penuh minat, bukan sekadar ikhlas.
Jadi membantu orang lain sesuatu yang menyeronokkan untuk dibuat. Be helpful! Dalam erti kata lain jadikan sikap suka membantu sebagai ‘passion’anda. Jangan membantu kerana ‘ada udang disebalik batu’.

3. Hormati sesiapa saja.
Walau siapapun dia, hormati dia. Jangan nilai orang dari jawatan, harta dan pangkat serta kehebatan dia. Anda pula jangan hanya mahu dihormati, sebaliknya biarlah anda hormati semua orang.

4. Jadilah diri sendiri, jangan jadi seseorang yang anda nampak ‘perfect’.
Mungkin anda kenal dengan seseorang yang anda nampak sempurna – popular, bergaji besar, berkereta mewah, rumah mewah, bergaya, nampak serba lengkap. Nak jadikan dia sebagai contoh ikutan boleh tapi janganlah jadi perfect sangat macam dia sebab anda akan hilang jatidiri, akhirnya Anda hilang semangat nak memajukan diri. Contohi apa yang positif pada dirinya, kemudian amalkan.


5. Elak dari menyertai perbincangan negatif.
Orang berjaya suka bercakap pasal idea. Orang yang tak nak berjaya suka bercakap pasal orang lain. Sekarang Anda sudah dapat bezakan mana satu orang yang nak berjaya dan mana satu orang yang cuma mahu kekal di tempat biasa.

6. Elak megomel, mengomen, mengata dan mencaci.
Elak fikiran negatif dengan berhenti mengomplen, mengomel untuk menyatakan rasa tidak puas hati. Stop complaining! Elak bercakap pasal keburukan orang.

7. Bersyukur atas segala apa yang anda ada.
Bersyukur sebab anda masih hidup hari ini. Anda tak akan tahu bila Anda mati. Syukuri rezeki anda tiap kali anda makan dan tiap kali anda minum, walaupun anda cuma minum air kosong!. Amalkan berterima kasih pada Tuhan start dari sekecil-kecil nikmat hinggalah sebesar-besar nikmat.

Walaupun hidup anda bermasalah, sikap rajin bersyukur akan membuat masalah tu hilang sedikit demi sedikit. Jangan mulut anda  menjaja cerita sana sini "Saya sangat bersyukur dengan nikmat yang Allah bagi pada saya selama ini..." tapi tindakan dan sikap anda langsung tidak menggambarkan apa yang anda cakap tu...itu yang akhirnya akan menyebabkan orang bertambah meluat dan tidak percaya kepada anda lagi....

Ubahlah sikap anda mulai dari sekarang, insaflah akan kelemahan diri anda, akuilah kesilapan yang telah anda lakukan, dan lakukanlah 'anjakan paradigma' dalam hidup anda sekiranya anda benar-benar serius mahu berjaya atau berubah...

Anda kekal dalam masalah sebab anda berfikiran negatif!!!

Sumber: sini