Keracunan makanan biasanya berlaku di kalangan mereka yang mempunyai sistem daya tahan badan yang lemah dan adalah penting bagi anda untuk mengikuti panduan am berikut:
· Masak semua daging, ikan, dan ayam sehingga benar-benar masak.
· Elakkan makanan segera seperti mee segera.
· Elakkan makanan mentah seperti Sashimi (ikan mentah Jepun) dan lain-lain.
· Elakkan daripada memanaskan semula daging yang telah tersimpan di dalam peti sejuk selama lebih dari sehari.
· Basuh buah-buahan dan sayur-sayuran dengan bersih.
· Elakkan memakan makanan di dalam tin dan yang diawet.
· Jika anda makan di luar, elakkan tempat-tempat yang tidak bersih.
· Masak air yang anda gunakan untuk memasak makanan dan minuman.
· Pasangkan penapis air pada kepala paip anda (tukar penapis tersebut dengan kerap kerana penapis yang digunakan terlalu lama mengandungi bakteria).
· Jangan makan telur mentah atau setengah masak.
AHP: Kredit kepada KKM, MAC & Saudara Mohamad Raffie bin Jaafar.