Sunday, January 16, 2011

UBAT HIV YANG TERDAPAT DI KEMUDAHAN KESIHATAN KKM DAN PASARAN

Sila klik imej untuk lebih jelas


























66 comments:

  1. rawatan percuma untuk pesakit aids sehingga June 2011
    0132058199 hafiz

    ReplyDelete
  2. sdra hafiz,
    sy cdgkan suadara menghantar maklumat lanjut mengenai kaedah rawatan saudara, kos rawatan dsbnya ke emel sy dan sy akan forward emel tersebut utk makluman pesakit2 hiv yg sy kenali serta sy akn publishkan dlm entry khas jika difikirkan sesuai.

    ATAU

    saudara boleh menghantar maklumat2 tersebut diruang komen entry terbaru saya utk dikongsi bersama para pengunjung lain.
    t kasih.

    ReplyDelete
  3. salam, cuba cerita bagaimana kesan ubat ini terhadap kehidupan seharian. Apa kesan2 sampingan daripda mengambil ubat ini....

    ReplyDelete
  4. wslm,
    secara umumnya kesan sampingan turut dinyatakan dalam entry ini.sila klik utk view yg lebih jelas.

    tetapi berdasarkan maklumat daripada pesakit2 lain (sy belum pernah menerima rawatan HAART) stiap individu mempunyai kesan sampingan yg berbeza dan biasanya cuma di peringkat permulaan. ada yg langsung tidak mempunya kesan sampingan yg dpt dilihat secara fizikal.

    ubat perlulah diambil mengikut sukatan yg tepat dan waktu yang tepat. selain itu makanan berkhasiat dikatakan boleh membantu pesakit menghadapi kesan samping ubat yg berasaskan dadah kartel ini. wallahu a'lam!

    ReplyDelete
  5. salam...
    bleh sy tahu, brapa cost rawatan yg perlu d tanggung setiap bulan??

    ReplyDelete
  6. anonymous,
    percuma utk warga malaysia,
    kakitangan kerajaan,
    akibat jangkitan pemindahan darah/organ,
    anak daripada ibu,
    kanak2 dsbnya.
    kalau beli memang mahal.
    kos ulang alik ajelah.

    ReplyDelete
  7. utk golongan yg d jangkiti hiv daripada hub sex??ada ka mereka d beri percuma??

    ReplyDelete
  8. Salam untuk hafiz.. apakah bentuk rawatan yang boleh diberikan kepada paesakit HIV?? rawatan moden atau kaedah tradisional..

    ReplyDelete
  9. Salam encik AHP. sekiranya seseorg itu adalah pegawai kerajaan n mendpt HIV disebabkan perlakuan seks bebas. adakah dia layak utk mendapat perubatan percuma drp kerajaan. terima kasih

    ReplyDelete
  10. SALAM... BAGI YG DI PERINGKAT AWAL JANGKITAN INI ADAKAH UBAT UNTUK MENURUNKAN KADAR VIRUS LOAD SEKALI GUS BEBAS DARI VIRUS INI DAN APAKAH UBATNYA, DAN DIMANAKAH IA BOLEH DIDAPATI

    ReplyDelete
  11. Adik Anonymous yang bertanya di atas ( gunakan nickname )

    Pertanyaan adik di atas membawa maksud adik adik masih tidak memahami apa itu HIV/AIDS , STd , bawaan virus/bektiria. Perlu banyak membaca dan mencari maklumat untuk kefahaman. Saranan abang paling tidakpun adik boleh membuka samula entry2 lama yang terdapat pada kanan dinding blog ini. Pasti adik akan mendapat jawapan yang lebih jitu.

    Pada peringkat awal maksud adik itu jangkitan apa? Kalau HIV pada peringkat awal sebenranya tidak ada ubat yang khusus sehingga ke hari ini unutk mengubati cuma kita mampu mengawal/memperlahan virus tersebut.

    Mengawal disini bermaksud cuma sekadar pantauan dari masa ke masa sehinggalah kadar CD4 adik jatuh menjadi rendah dan dlm masa yang sama kebiasaannya virus load akan naik. Lama atau cepat kita bertahan berbeza dari individu ke individu lain kerana imun sistem sesaorang tidak sama.

    Ada orang 3 tahun , 5 tahun malah yang terbaru abang dpt tahu ada yang 9 tahun baru nak mulakan HAART. Apa yang penting kena jaga kesihatan sekiranya sudah terjangkit dgn virus HIV. Jaga sistem pemakanan dan banyak bersenam , no stress , tidur kena cukup dan bermacam2 lagi kerana ini akan mengekal kualiti CD4 dalam darah anda nanti.

    Tidak ada ubat yang khas untuk HIV sehingga hari ini yang membolehkan anda bebas sekiranya terjerat dgn virus ini. Hanya dgn rawatan HAART sahaja yang mampu mengurangkan Virus Load yang boleh mengekangnya sehingga ke paras yang paling minima tetapi untuk sembuh terus hanya kekuasaan Allah sahaja yang mampu merealisasikannya.

    Sama2lah kita berdoa suatu masa nanti akan ada penawarnya. Ada hikmat juga disebalik semua ini untuk kita fikirkan sebenarnya , banyak , banyak sangat.

    Fareez Fauzi

    ReplyDelete
  12. Maaf bertanya....HAART ni AJ lihat banyak kesan sampingan...tapi ianya perlu diambil untuk menangkas HIV itu sendiri...adakah kesan2 sampingan itu memang akan berlaku dan bagaimana seseorang tu ingin mengawalnya....

    ReplyDelete
  13. Semua ubat atau dadah tak kira untuk apapun semuanya ada kesan sampinganya dik.

    Orang yng telah menjalani HAART lebih tahu lagi kesan sampingannya dari kita yang belum memulakannya bukan sekadar banyak lihat kesan sampingannya pada kacamata sendiri.

    Kesan sampingan pula tak sama dari sesaorang ke sesaorang lain sebab ada yang alah terok dan ada juga yang sedang2 dan ada pula langsung tak ada apa2 alahan. Jadi tidak ujud istilah unutk mengawal kesan sampingan .

    ##kalau pening atau nak muntah makan aje asam , contoh aje.

    Semuanya bergantung pda diri kita lebih2 lagi kalau kita takut dan fikir yang bukan2 dari hutan ke laut atau gunung klan bertambahlah khazanah masalah dan kusut masai.

    Fareez fauzi

    ReplyDelete
  14. Minta maaf semua. Ini kali pertama saya hantar comment ni. Cume nak ceritakan masalah yg sangat sukar saya hadapi sekarang. harap dapat bantuan dari admin dan rakan rakan di sini. mintak tunjuk ajar. saya lelaki . mempunyai salasilah keluarga yg baik2 . berumur 24 tahun. panggil saya Abdullah. Bukan nama sebenar cuma nama ni sangat sesuai untuk saya sekarang. di mana saya hamba Nya yg lemah dan mudah melakukan kesilapan.kisah saya berlaku pada bulan 11 2011. di mana saya telah mngikuti rakan2 mengiku trip ke hatyai. seronok kata mereka. setelah sampai kami ke pusat urut dan bergembira tanpa arah tuju. Bisikan syaitan sangat kuat sampai sy melanggan pelacurdi sana. saya pernah terbaca mengelakkan hiv merebak dengan menggunakan kondom. jadi peduli apa. niat jahat diteruskan. setelah balik ke malaysia. hidup saya tak tenteram. Dah hampir dua bulan kisah tu berlaku. Stress setiap hari memikirkan hiv masuk ke dalam tubuh badan saya. ternyata kesan2 awal hiv sudah ada pada diri saya sekarang. gatal2 seluruh badan. lidah keputihan. Cuma demam . batuk. selseme belum lagi. mungkin akan terjadi pada masa hadapan. yg paling membimbangkan saya ada awek kat malaysia ni. nak ditambah masalah saya dan awek pun pernah terlanjur selepas balik ke malaysia. Ternyata awek saya sekarang mmpubyai masalah yg sama. gatal2 dan demam. matanya selalu kemerahan sebab awek saya ni pakai contact lens. lagi kusut dan stress memikirkan. Awek saya masih belum menyedari tanda2 hiv lagi. ape yg perlu saya buat? nak cerita perkara sebenar ke? bagaimana sekiranya positif? Perempuan mudah kecewa dan bunuh diri. aduh azabnya memikirkan semula. saya tak tahu bak cerita dekat siapa. tak tahu langsung. apabila saya baca ujian boleh dilakukan dalam 3 bulan. jadi ujung bulan 2 2012 ni genap 3 bulan. saya menetap di shah alam. ada klinik kerajaan di sana. apa yg saya perlu lakukan sekiranya positif? adakah saya akan mati dalam waktu yg singkat ni? bagaimana dengan ubat pelambat tu? mahal ke? saya bukan kerja kerajaan. virus menular pun melalui kerja kotor. aduh. azab nya siksaan mu ni yaAllah. Saya akan pastikan saya pergi check degan awek saya. sekiranya kami positif. bolehkah kami berkahwin? saya mahu jaga awek saya ni supaya saya dapat menebus dosa saya. bolehkah saya rahsiakan daripada keluarga saya? dekat mana saya nak pergi?? Setelah saya baca blog ni apa yg saya harapkan saya dapat menjumpai orang yg boleh membantu saya. Nak tau mengenai kos ubat. saya ni bekerja gaji bawah rm2k. kerja di petaling jaya. adakah mampu mendapatkan ubat ubatnya? berapa lama lagi masa yg saya ada? kematian dengan saya rasa sekarang ni sangatlah hampir. insaf dan tunduk pada kebesaran allah menduga saya begini. aduh. baru nak ingat tuhan. Dulu saya nak solat pun ntah kemana. setahun tak pernah solat. sekarang hari2 berdoa semoga dijauhkan virus ni. tapi ternyata meleset. kesan awal memang dah ada pada saya sekarang. ajaib la kalo negatif. jadi sekarang ni saya nak merancang kehidupan sekiranya saya positif nanti. Saya ingi berkahwin dengan awek saya ni. untuk mengelakkan kerja2 syaitan tu lagi. Tapi bolehkan saya mendapat zuriat? ada saya baca entri boleh mngandungkan anak. tapi berisiko. verapa ubat dia pulak untuk ibu mengandung? aduhh. stress. Kepada admin dan rakan seperjuangan di sini. saya tak ada kawan boleh ceritakan masalah saya sekarang. sangat2 mengharapkan budi bicara dan bantuan daripada kamu semua. Allah maha besar. sekelip mata die tunjukkan kebesaranya terhadap saya ni. Maaf ya semua.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Abdullah.

      Jangan panik, awak menggunakan kondom semasa dengan pelacur tersebut dan semasa dengan awek awak?

      Itu pertama dan yang kedua awak baca lah post-post dalam ni, tengok sebelah kanan ada CATEGORIES bacalah dari HIV sampai bagaimana merancang untuk mendapat anak tanpa HIV. Baca sedikit demi sedikit dan kukuhkan pengetahuan anda mengenai HIV.

      Segala soalan anda ada di dalam CATEGORIES itu.

      Saya no komen, apapun doalah yang terbaik buat anda dan juga pasangan.

      Wallahualam

      Delete
    2. Adik Insan Kerdil ,

      Tak perlu kusut masai , haru biru dgn penuh liku berfikiran seperti itu kalau tak mahu sikap sendiri yang menyembelih diri. Ubah stigma , rasa prejudis anda terhadap sesuatu dgn mengkaji , memahami supaya ilmu didada mampu menjadikan adik seorang yang rasional dan dewasa .

      Usia dan masa akan mengajar anda untuk lebih tenang dan dewasa dari beremosi yg keterlaluan seperti itu.

      Kenapa difikirkan tentang hiv sahaja sampai kekalutan menguasai diri , banyak lagi penyakit seksual lain yng boleh mendatangkan simptom2 atau tanda sesuatu penyakit itu sehingga anda berfikir yg bukan2 sampai ke ubat,rawatan, tention, awek , zuriat,masuk neraka dan sebagainya.

      Abang faham kekalutan yang menguasai diri adik tu tapi adik mesti bertenang , redha , buat carian untuk mencari ilmu tentang penularan dan sebab sesuatu penyakit itu.

      Paling mudah adik terus pergi jumpa doktor dan kalau malu sangat pergi ke mana2 private Lab yang bersepah di malaysia ini , bukan mahal sangat pun.
      Buat ujian darah untuk penyakit STD dan HIV. Berbincang dgn awek adik juga demi kebaikan bersama. Yang terlanjur tu , biarlah berlalu kerana benda dah berlaku. Yang penting adik dan awek adik must bertaubat dan bina sikap dan azam baru untuk mencapai kesempurnaan hidup.

      Berdoa selalu lepas solat agar Allah melindungi adik dan awek adik itu. Kalau dah sedar salah dan silap itu sudah cukup bagus dari adik terus tenggelam berterusan sebab adik baru 24 tahun kerana hidup perlu diteruskan.

      Buat ujian berkala darah dgn minta nasihat pakar/doktor samaada di Lab atau klinik . Apa jua keputusan terima dgn tabah. Kalau kita susah ada lagi orang lain yg lebih susah dan derita.

      Bertenang dan bersabar , step by step gitteww.

      Fareez Fauzi

      Delete
    3. Insan Kerdil,

      Fokus:
      1. buat rapid test dulu, baru kita cerita macam2. selagi tak buat, tak payah pergi jauh2 sangat. kebanyakan yang awak risaukan tu pun sebenarnya cuma wujud dalam fikiran awak.
      2. bertaubat dan kahwinlah.

      WA

      Delete
  15. Salam dan selamat pagi semua. terima kasih sangat2 saudara semua byk memberi nasihat kepada saya. semalamam saya membaca mengenai hiv di blog ini. baru saya faham. bukanlah penamat segala galanya. Allah menurunkan penyakit ini supaya hambanya dekat dengan Nya. walaubagaimanapun. setelah saya melakukan ujian hiv tu. Sekiranya positif saya harap banyak rakan2 disini membantu saya. Saya harap rakan2 disini memberi email supaya mudah saya berhubung dengan kamu semua. segala nasihat dan tunjuk ajar amat saya perlukan. minta maaf sekiranya menyusahkan byk pihak. Semoga Allah memberi kita kesihatan akal dan rohani supaya dapat meneruskan hidup di dunia ini. Selamat hari jumaat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebelah kanan ada EMAILS boleh rujuk di situ email kami.

      Delete
  16. sya positif hiv....tapi takut nak makan ubat sbb takut miss dan xikut time..lagilah kesan sampingan yang menakutkan...tolonglah bantu saya....

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila hubungi support grup yang no tel atau emelnya tertera di blog

      Delete
    2. adik kenzo
      tak perlu takut nak makan ubat kalau sudah sampai masa memerlukan adik kena mula makan ubat. Kalau masih takut dan cd4 masih lagi boleh cover , teruskan jaga cara pemakanan , senaman dan cara hidup sihat.
      Insyallah masih mampu untuk bertahan tapi bersedialah dan terimalah kenyataan sekiranya doktor sudah menyarankan adik kenzo perlu mulakan HAART.

      Biasakan diri dgn PLHIV yang lebih senior unutk belajar terima kenyataan , berfikiran positif dan cara pemakanan ubat yang betul kerana anda tak punya pilihan lain dan terima diri anda seadanya disamping kena ada disiplin diri.

      Untuk sebuah pencapaian tidak ada jalan mudah dik.

      FareeZ Fauzi

      Delete
    3. boleh baca blog2 positive worrior banyak yang cerita ttg makan ubat.. maaf tak dapat nak linkkan kat sini sebab saya busy.. cuma datang singgah ni tapi awak boleh ke sebelah kanan blog cari blog PLHIV yang lain.. dan check banyak yang kongsi ttg makan ubat. good luck

      from anonymous one

      Delete
  17. assalamualaikum,saya telah terlanjur baru2 ini dgn melanggan pelacur..tetapi saya memakai kondom..saya khuatir dijangkiti,bolehkah saya dijangkiti?saya menyesal melanggan,ni la first and last saya melanggan..saya benar2 bertaubat dan berjanji tidak melakukan maksiat..saya benar2 bimbang..dan bolehkah sesiapa berikan alamat klinik2 private sekitar kl dan shah alam yg boleh merawat penyakit ini?

    ReplyDelete
  18. assalamualaikum,saya telah terlanjur baru2 ini dgn melanggan pelacur..tetapi saya memakai kondom..saya khuatir dijangkiti,bolehkah saya dijangkiti?saya menyesal melanggan,ni la first and last saya melanggan..saya benar2 bertaubat dan berjanji tidak melakukan maksiat..saya benar2 bimbang..dan bolehkah sesiapa berikan alamat klinik2 private sekitar kl dan shah alam yg boleh merawat penyakit ini?

    ReplyDelete
  19. assalamualaikum,saya telah terlanjur baru2 ini dgn melanggan pelacur..tetapi saya memakai kondom..saya khuatir dijangkiti,bolehkah saya dijangkiti?saya menyesal melanggan,ni la first and last saya melanggan..saya benar2 bertaubat dan berjanji tidak melakukan maksiat..saya benar2 bimbang..dan bolehkah sesiapa berikan alamat klinik2 private sekitar kl dan shah alam yg boleh merawat penyakit ini?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bro reehan , awak dah dapat hiv ke pasal tanya mana klinik nak rawat penyakit ni.
      Kalau pakai kondom kenapa nak riso lainlah kalau pelacor itu kemut kondom itu sampai pecah.
      Cari sendiri , pergi tanya kat mana klinik pun ok , jumpa doktor dulu minta nasihat jgn melatah dan tkot mcm dikejor pontianak gersang.

      Delete
    2. bkn melatah,cuma terpk je bro..aku cuma mntk tlg,aku risau..tu je,apa2 pun thanks

      Delete
  20. assalamualaikum,sy pernah melanggan pelacur 2-3 minggu lps..setelah 2 minggu sy kena seperti cacar air,tetapi hanya di kaki dan tangan shj...semasa melangan tu sy mungkin t'telan susunya,itu yang menyebabkan kerunsingan di minda ni..tolong lah ek terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tertelan susu tidak boleh menyebabkan kerunsingan di minda .. ini kerana sepatutnya apabila tertelan susu anda lebih bijak haha! btw air belum ada kajian menunjukkan air susu mengandungi HIV tetapi untuk konfomkan status anda sila buat ujian HIV

      Delete
  21. Salam, saya cuma nak tanya:
    Jika seorang penjawat awam, apakah tindakan yang akan diambil oleh kerajaan jika penjawat awam tersebut dijangkit dengan HIV positif? Apakah kesannya dan mungkinkah akan dibuang kerja? Terima kasih

    ReplyDelete
  22. salam ampun dan maaf..sahaja saya ingin meneruskan cerita saudara reehdan..
    jika pelacur itu ingin menyebarkan virus itu dgn cara mencucukkan jarum ke kondom yang baru..adekah berisiko untuk kena?? maaf hamba yg jahil ingin mengetahui..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aduh...jauhnya fikir nun di sana...

      Kalau jarum dah di cucuk ke kondom pastilah kondom itu bocor dan virus tentulah tersebar.

      'used condom' mestilah boleh dibedakan kalau kita celek fikiran.

      Delete
    2. Tak payah teruskan soalan reehdan tu , soalannya berbentuk 'jiwa kacau' . Nak jadi mcm dia jugakkah?

      Delete
  23. salam..just nak share sket..mungkin cerita insan kerdil di atas berkait rapat sedikit dgn sy..sy pon pernah pergi ke hatyai tahun ni pada 17/2
    kerana hasutan iblis sy terpedaya..dan sy pon melanggan pelacur di sana..tp yg membezakan sy pkai kondom..
    tapi selepas 3 bulan(pertengahan bulan 5) sy demam panas di syaki kencing tikus dan sy d masokkn ke dlm wad GH..
    selepas seminggu badan sy gatal-gatal @ cepat letih dan pelupa smpai sekarang (sudah sebulan) patut kah sy menjalani ujian hiv??
    harap bantuan rakan2 di sini membantu saya..semoga allah mencucuri rahmat kepada anda sekalian..amin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. adekah demam panas sy tu sebenarnye demam hiv? gatal-gatal sy itu pon di sebabkan virus hiv??

      Delete
    2. Banyak dan bermacam2 penyakit yang ada dalam dunia ini. Semua penyakit bahaya dik , bukan HIV saja kalau tak ditangani dgn bijak.

      Cuba fikir betul2 kat mana silap dan apa yang adik telah buat sebelum ini dan itulah rumusannya pada permasalahan adik tu.

      Sila buat ujian darah atau berjumpa doktor/pakar.

      Fareez Fauzi

      Delete
  24. maaf kalau bertanya,sy salah seorang pengidap hiv,cd4 sy sudah jatuh bnyk,jd dokter sudah mulakan ubat.sy baru mkn 3 minggu.boleh sy taw,adakah mkn ubt tu cd4 sy akn naik semula?dan lagi satu,sy terlewat mkn ubt dlm setengah jam.tetapi sekali je,adakah ubat sy sudah mule kebal dlm bdn sy?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau dah start HAART , insyallah cd4 adik akan naik samula dgn syarat ikut aturan yang ditetapkan. kalau terlewat sikit2 atau acapkali tinggalkan dgn tak makan ubat sebetulnya virus pula akan jadi kebal bukannya adik yang kebal terhadap virus tersebut.

      Virus HIV ni cerdik dan pandai main sorong tarik dgn kita. Cuba adik rajin dan buat carian dalam blog inipun sekurang2nya pun jadilah tentu adik akan FAHAM se FAHAM nya.

      Delete
  25. 1. Sepatutnya naik jk tiada masalah resistan dsbnya.
    2. Patuhi waktu mkn ubt yg dipilih tetapi jika sesekali trlewat dlm lingkungan 4 jam tiada masalah. Terlupa (lebih 4 jam) terus makan bila teringat tetapi risiko utk resistan adalah tinggi terutama jika slalu blaku. Untuk kepastian, sila btanya kpd doktor anda. WA

    ReplyDelete
  26. salam rakan2 yg dihormati..walaupon kite tidak pernah bersua..kalian smua masih tidak jemu untuk membantu..
    di sini sy ingin mengharapkn satu bantuan drpd rakan2 yg berpengalaman..ini cerita sy..
    sy seorang suami dan pada bulan feb 2012 sy ade melakukan aktiviti seks bebas..sy memakai kondom..pada bulan jun 2012 sy sudah pon melakukan ujian hiv..ternyata negatif dan skrg ni bulan sept 2012..sudah cukup 6 bulan dr tarikh sy melakukan aktiviti berisiko tersebut..sy belom melakukan ujian lagi..yg merunsingkn sy skrg ni..isteri sy tengah mengandung..sudah 7 bulan kandungan nye skrg. simton2 yg ade pada sy skrg ni..gatal2 di bahagian betis,peha dan kepala..kadang2 smpai luka sy menggarunye..sakit kepala..panas dalam badan..tp mcm demam..berat badan sy turun 3kilo...keputihan pada lidah sy tidak reti nak lihat..kadang2 ade putih..kadang2 tidak..dan yang terakhir..andai kata sy melakukan ujian skali lagi dan ternyata positif..adekah anak sy akan dapt di selamatkan????
    harap2 sy dapat jawapan yg membantu..tq rakan2 sekalian..
    ya allah..ampuni la dosaku dan dosa rakan2 ku disini..amin..

    ReplyDelete
  27. slmt mlm..adik sy menghidap gastrik terlampau dan skrg menyerang usus sehinga berdarah...dlm masa yg sama dia di sah kan hiv+v dan di sah kan suda sampai ke pringkat akhir...ada kah ubat dan cara untuk perlambatkan???? :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. adik Anonymous di atas ,

      Abg tak faham apa yang adik ceritakan seperti di atas apa hubungan gastrik yang menyerang usus itu dan dlm keadaan yang bagaimana hubung kait HiV peringkat akhir.

      Adik perlu faham apa itu hiv dan cara penularan dan juga bagaimana menanganinya melalui perubatan moden. Dari sini nanti adik akan sedikit demi sedikit faham apa yang dikatakan peringkat akhir seperti yang adik mahu perkatakan tadi. Penerangan akan menjadi sia2 sekiranya kita tidak faham asasnya dan pasti pertanyaan demi pertanyaan akan bermain di minda.

      Abang cadangkan adik perlu membawa saudara adik itu berjumpa doktor seberapa segera untuk pengesahan status permnasalahan saudara adik itu tentang hubung kait gatrik , usus berdarah dan sekaligus perkara yang berkaitan dgn HIV.

      Sehingga ke hari ini belum ada lagi penawar atau ubat bagi membunuh atau mencegah virus HIV tersebut dlm langkah melawan dan mengekang virus dari terus merebak melemahkan imuniti sesaorang sekaligus meletakkannya terdedah dlm resiko jangkitan. Apa yang dipraktikkan ialah menjalani terapi HAART.

      Kalau saudara adik itu sudah di peringkat akhir HIV+ tetiba baru nak disahkan HIV+ dalam masa yang sama , situasi begini sangat meragukan. Eloklah bersegera berjumpa doktor kalau beliau kritikal.

      Fareez Fauzi

      Delete
  28. Assalamualaikum. Saya mempunyai rakan yang baru sahaja disahkan positif HIV. Saya ingin membantu beliau. Adakah senarai ubat2 di atas itu mesti diambil kesemuanya? Selain dari ubat ubatan, ada tak herba tradisional yang boleh mengurangkan dan menghilangkan virus HIV ini? Terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ubat bermaksud sesuatu yang menyembuhkan tetapi perkara yang diterangkan di atas adalah pemakanan alternatif atau sampingan sahaja , setakat ini tidak ada ubat yang khusus yang boleh mematikan virus.

      Bercakap tentang herba traditiopnal pula sukar utk kita tentukan ia benar2 mujarab kerana mungkin ya , mungkin tidak atau sekadar bertahan sahaja malah jgn terkejut ada juga yang memudaratkan atau mengganggu fungsi HAART. Setakat ini hanya ubat atau terapi HAART yang kita perolehi dari hospital yang nampak kesannya dlm merencatkan virus tersebut dimana terpaksa di ambil dlm sepanjang hayat.

      Kita tak kata tak boleh atau tak larang kalau ada yang tidak cenderong pada perubatan moden. Masing2 hak untuk memilih apa juga bentuk rawatan alternatif atau traditional walaupun sehingga ke hari ini HAART sahaja yang nampak keberkesanannya.

      Abang harap adik baca semua entry dalam blog ini untuk menambah ilmu dan cara berfikir sebetulnya.

      Fareez Fauzi

      Delete
    2. Boleh kah saya menyarankan rawatan HAART kepada rakan saya?

      Delete
    3. Adik Nur rasa mcm mana?

      Suruh rakan adik itu buka blog ini atau berusaha demi kebaikan diri sendiri dgn meneliti intipati blog ini untuk memahami lebih jauh lagi tentang hiv dan perawatannya.

      Pergi saja ke mana2 hospital kerana mereka sudah tentu maklum dan arif dgn permasalahan d an cara perawatan.

      Fareez Fauzi

      Delete
  29. adakah rawatan HAART tu berkesan? ada kesan sampingan tak? di mana boleh menjalani rawatan HAART tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa saja ubat , dadah , panadol dan apa2 sekalipun yang diambil dalam mengekang permasalahan kesihatan tetap ada kesan sampingan samaada kuat , sederhana dan sebagainya.

      Demikian juga dgn HAART sebab lain orang lain cara penerimaannya.

      Adik boleh merujuk kepada hospital kerajaan atau mana2 hospital swasta yang menyedia terapi HAART .

      Sila baca entry dalam blog ini sebab sudah banyak tajuk telah di ceritakan oleh penulis blog unutk tatapan kita semua.

      Fareez fauzi

      Delete
    2. terima kasih Abg Fareez. InsyaAllah, saya akan cuba memahami lagi untuk membantu rakan saya.

      Delete
  30. Doktor, saya carrier hepatitis B. Adakah ubat2 diatas juga digunakan untuk control viral load untuk mengurangkan risiko radang hati saya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehhh dik , kalau hep B , lbih baik berurusan terus dgn doktor pakar untuk rawatan yang selayaknya.

      Delete
  31. salam...sy +ve hiv..sy ada terbace mengenai ubat untuk hiv (alternative)..blh saya tahu..let say kalo saya mix ubat doctor and ubat tradisional,ade sbrg mslh x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mu'alaikummussalam ,

      Kalau adik maksudkan adik sudah makan ubat doktor , bermakna adik sudah mula ambil HAART.

      Sememangnya kita digalakkan yang amat sangat utk sentiasa menjaga tahap dan prestasi kesihatan kita semahu dan serajin mungkin utk memaksima keupayaan kita bertahan dan melawan penyakit yang sedia ada khasnya virus HIV. Kita mahu sihat selalu , sel2 dalam badan bergerak aktif setelah mendapat 'support' dari pemakanan yang terbaik yang telah kita ambil khususnya 'pemakanan alternatif' maka dgn ini menjadi pemangkin utk kita mempertahankan keupayaan/imun yang telah sedia ada utk terus stabil selagi masih ada nyawa.

      Dalam soalan adik di atas adik maksudkan 'ubat alternatif' . Saya tak melarang adik untuk mencuba sebab dgn izin ALLAH segalanya mungkin terjadi sebab kita cuma sekadar manusia yang buat apa yang kita tahu dan mampu. KECUALI sekiranya adik belum memulakan HAART sewajarnyalah berusaha unutk sebarang perubatan alternatif tetapi sayugia diingatkan sekiranya sudah ambil HAART adik perlu berhati2 tentang pengambilan ubat sampingan lain sebab takut mengganggu fungsi HAART khasnya jenis herba yang kita tidak begitu sahih impaknya terhadap diri. Sekiranya adik mahu ambil elok minta pandangan doktor atau pakar dalam bidang yang berkaitan. Abang tak larang tapi cuma menasihati sahaja.

      Perlu ingat , bagi manusia biasa yang tiada berpenyakitpun tidak digalakkan mengambil herba yang bersangat atau selalu sebab jangkapanjang mampu mengganggu fungsi hati atau buah pinggang.

      Fareez Fauzi

      Delete
  32. Salam semua. .......saya cerita sedikit kisah saya. Saya najmie bukan nama sebenar umur 27 thun 2013 ni pada tarikh 25 march saya tlh ke klinik buat ujian darah. ....sya didapati hiv positif mungkin ini blasan ke ats dosa2 silam saya skrg ni saya takut nak hadapinye malu nak mgadu pada family kwn2 ofc saya asyik menangis kenangan mati.....betulkah tiada penawar bg penyakit ni sb sy masih bujang blom berumah tangga. Sedih mengenangkan nasib. ...berapa lama jangka hayat penghidap hiv ni.....bantu la saya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam awak mesti byk sabar dan dekatkan diri pada allah..ujian tuhan mengajar kita erti nikmat hidup..kembali pada allah sblm kita dikembalikan kpd allah..byk doa,solat hajat dan sunat serta bersedekah. Jumpa dr untuk dpt rawatan..jgn terus menangis krn dia boleh melemahkan lagi antibodi kita..yg lepas jgn dikenang lagi..mulakan hidup baru ya..

      Delete
    2. saya pun mengalami apa yang awak rasa ...ada sampai tahap nak bunuh diri...tapi mujur saya ada iman.....yang lepas tak perlu kita kenangi lagi kerana benda itu dah berlalu. saya ingat lagi pada 25 februari 2013 saya telah check darah dan resultnya adalah positif, hancur hati saya...saya rasa hidup tak bermakna....tapi bila saya baca blog ini dan saya jumpa doktor pakar juga pakar kaunseling. saya rasa ini bukan penamat hidup ini...saya rasa bersyukur sangat yang tuhan beri sakit hiv ini kat saya kerana ini tanda sayang dia kat saya dan juga beri peringatan supaya saya bertaubat.saya rasa bersyukur sangat kerana ada orang yang lebih teruk dari daripada saya. kini awak kena mulakan hidup baru. jagan rasa takut kerana tuhan sentiasa dengan kita. so jgn beritahu sesiapa tentang perkara ini kecuali saudara yang betul-betul rapat kerana kefahaman orang kita masih cetek lagi. mybe kita boleh jumpa berkongsi pandangan.

      Delete
  33. assalammualaikum...saya ade menjual produk supliment dari transfer factor yang membantu meningkat paras cd4 sehingga 437%..dan boleh membantu untuk menyembuhkan penyakit .Insyallah.. Boleh melayari blog saya

    http://rumpailautkolegenulung.blogspot.com/2013/05/ menyembuhkan-penyakit-kanser-tahap-1-4.html

    Kenapa saya kata penghidap hiv boleh sembuh dengan mengambil supliment dari transfer factor? ini kerana produk ini meningkatkan aktiviti sel “Natural Killer” ketahap 200% – 400%. Ini adalah 10-30 kali ganda lebih tinggi kekuatan peningkatan daya imun berbanding dengan segala jenis herba atau makanan2 kesihatan yang pernah dikaji oleh sains. Sel NK adalah bahagian yang paling penting dalam sistem katahanan tubuh badan buat menentang infeksi dari penyakit. Ia meranda, mencari dan memusnahkan bentuk2 infeksi dan sel2 berpenyakit. Sel NK adalah sangat penting dalam melawan dan membunuh sel2 kanser dan sel2 yang berinfeksi akibat serangan virus, kuman, kulat dsb.

    ReplyDelete
  34. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

Sila berikan pandangan positif anda dan semoga segala perkongsian maklumat akan mendapat ganjaran daripada Allah SWT.