Sunday, September 14, 2014

UBAT GENERIK TIADA KUALITI?


Perkongsian yang dipetik daripada Facebook.
Sila share.


UBAT GENERIK TIADA KUALITI?
(DALAM ISU INI MERUJUK KEPADA HAART)  
Benarkah ubat-ubatan generik tidak berkualiti dan jika berkualiti, kenapa harganya berbeza dengan ubat original?


Jawapan:

Walaupun biasanya harga ubat generik lebih murah, tetapi tetap berkualiti.
Perjanjian harga ubat telah dibuat di antara pihak kerajaan sesebuah negara dengan pihak pengeluar ubat mengikut gross domestic product (GDP).

GDP or gross domestic product is the monetary value of all the finished goods and services produced within a country's borders in a specific time period, though GDP is usually calculated on an annual basis. It includes all of private and public consumption, government outlays, investments and exports less imports that occur within a defined territory.

Sumber: sini
Oleh itu, kesemua ubat hendaklah diletakkan harga mengikut GDP yang telah dipersetujui. Setiap negara mungkin menetapkan harga yang berbeza dengan negara-negara yang lain.
Contohnya, harga ubat di India dan Bangladesh adalah lebih murah berbanding di Malaysia. Ini adalah kerana GDP di negara-negara tersebut memang telah ditetapkan sebegitu. Kualitinya tetap sama.

Semoga nota ringkas ini dapat difahami pembaca.


Memahami HIV dengan tepat dapat menyekat penularan dan meningkatkan kualiti hidup infected dan affected people. Kita berperanan memperbetulkan keadaan dan mengelakkan penganiayaan. 


Wallaahu’alam.


"Pertubuhan Positive Warriors Malaysia (PPWM) komited menentang PENGANIAYAAN, STIGMA, DISKRIMINASI, JUDGEMENTAL, DAN MENDIDIK MASYARAKAT secara terbuka."


Aku, hamba-Nya yang dhaif,
Mohamad bin Wahid @ Pie @ AHP
Facebook: Ahp Pie


Info Berkaitan:

Facebook Fanpage PPWM:

Laman Web Rasmi PPWM:

No. Akaun PPWM:
Bank: Maybank
Nombor Akaun: 5560 5750 3949
Nama Pemegang Akaun: Pertubuhan Positive Warriors Malaysia

Para pembaca boleh berkongsi pengalaman melalui Facebook AHP Positive Warriors Support Group (Secret Group). Anda juga dialu-alukan menjadi ahli Pertubuhan Positive Warriors Malaysia (PPWM). Untuk menyertai, sila hubungi admins yang berikut:

Abd. Shukor Mohd Yunus: shux@positivewarriors.org
Hishamudin Rahman: carphatz_04@yahoo.com