Saturday, May 26, 2012

ISTIDRAJ: DIA ORANG LAGI DAHSYAT BUAT MAKSIAT TAPI TAK KENA HIV PUN…
APAKAH ITU ISTIDRAJ? 

Kita mungkin tertanya-tanya, “Kenapa kadangkala kita lihat seseorang insan tu sentiasa dapat kegembiraan seperti dapat naik pangkat, murah rezeki dan tidak dijangkiti HIV sedangkan mereka lebih dahsyat melakukan kemungkaran?"

Kadangkala sesuatu anugerah Allah s.w.t kepada seseorg individu tu bukanlah sebab Allah sayangkan hambaNya, tetapi kerana Allah nak tengok sejauh mana keikhlasan individu tersebut.

Allah nak tengok adakah hambaNya itu akan menyedari bahawa Allah amat bermurah hati dengannya, jadi sepatutnya dia bersyukur dan berubah menjadi baik.

Tetapi jika individu tersebut tidak bersyukur, maka sesungguhnya dia telah menimbulkan kemurkaan ar-Rahman.

Ada pula yang bertanya, “Kenapa kadang-kadang kita dah banyak kali berdoa tapi belum dapat apa yang diimpikan?”

Itu tandanya Allah sayang pada kita. Sebabnya Allah tahu kalau kita lambat atau belum dapat yang diimpikan, kita akan terus berdoa dan mengingatiNya. Sebenarnya Allah amat rindukan suara hamba-hambaNya merayu dan memujiNya.

Kalau sekali berdoa terus dapat, kemungkinan besar selepas itu kita taksub dan lupa untuk bersyukur kepada yang Maha Esa.

Dalam erti kata lain, Istidraj adalah pemberian nikmat Allah kepada manusia yang mana pemberian itu tidak diredhaiNya.

Rasulullah s.a.w.  bersabda:
"Apabila kamu melihat bahawa Allah Taala memberikan nikmat kepada hambaNya yang selalu membuat maksiat (durhaka), ketahuilah bahawa orang itu telah diistidrajkan oleh Allah SWT." (Diriwayatkan oleh At-Tabrani, Ahmad dan Al-Baihaqi)

Tetapi, manusia yang durhaka dan sering berbuat maksiat yang terkeliru dengan pemikirannya merasakan bahawa nikmat yang telah datang kepadanya adalah kerana Allah berserta dan kasih dengan perbuatan maksiat mereka.

Sampaikan ada yang ragu-ragu. Mereka kata, “Kalau kita hendak dapat kebahagiaan dunia dan akhirat kita mesti ikut jejak langkah Rasulullah s.a.w. dan berpegang teguh pada agama Islam tetapi kenapa ada orang yang sembahyang 5 waktu sehari semalam, bangun tengah malam bertahajjud, dan sebagainya tetap hidup susah juga?”

“Bagaimana pula orang yang seumur hidup tak sembahyang, puasa pun tak pernah tetapi rumahnya tersergam indah, kereta mewah menjalar, duit banyak dan dia boleh hidup kaya dan mewah?”

Bila kita tanya, “Kamu tak takut mati?” Katanya, “Alah, orang lain pun mati juga, kalau masuk neraka, ramai-ramai. Tak kisahlah!” Sombongnya mereka, takburnya mereka…

Rasulullah s.a.w. naik ke langit bertemu Allah, Nabi Sulaiman sebesar-besar pangkatnya sehinggakan semua makhluk di muka bumi tunduk di bawah perintahnya pun tak sombong! Sehensem-hensem Nabi Yusof dan semerdu-merdu suara Nabi Daud, mereka tak sombong. Bila sampai masa dan ketikanya, mereka tunduk dan sujud menyembah Allah.

Manusia istidraj - Manusia yang lupa daratan

Walaupun berbuat maksiat, mereka rasa Allah menyayanginya. Mereka memandang hina kepada orang yang beramal. "Dia tu siang malam ke masjid, basikal pun tak mampu beli, sedangkan aku ke kelab malam pun dengan kereta mewah. Tak payah beribadat pun, rezeki datang mencurah-curah. Kalau dia tu sikit ibadat tentu boleh kaya macam aku”, katanya sombong.

Sebenarnya, kadang-kadang Allah memberikan nikmat yang banyak dengan tujuan untuk menghancurkannya.

Rasulullah s.a.w bersabda:
"Apabila Allah menghendaki untuk membinasakan semut, Allah terbangkan semua itu dengan dua sayapnya."

Anai-anai, jika tidak bersayap, maka dia akan duduk diam di bawah batu atau merayap di celah-celah daun, tetapi jika Allah hendak membinasakannya, Allah berikan dia sayap.

Lalu, bila sudah bersayap, anai-anai pun menjadi kelkatu. Kelkatu, bila mendapat nikmat (sayap), dia akan cuba melawan api.

Begitu juga manusia..! Bila mendapat nikmat, cuba hendak melawan Allah s.w.t.

Buktinya

Firaun. Nikmatnya tak terkira, tidak pernah sakit, bersin pun tidak pernah kerana Allah berikannya nikmat kesihatan. Orang lain selalu sakit, tapi Firaun tidak. Orang lain mati, namun dia masih belum mati-mati juga, sampai rasa angkuh dan besar diri lantas mengaku dirinya tuhan. Tapi dengan nikmat itulah Allah binasakan dia.

Namrud, yang cuba membakar Nabi Ibrahim
. Betapa besar pangkat Namrud? Dia begitu sombong dengan Allah, akhirnya menemui ajalnya hanya disebabkan seekor nyamuk masuk ke dalam lubang hidungnya.

Qarun. Tidak ada manusia hari ini sekaya Qarun. Anak kunci gudang hartanya sahaja kena dibawa oleh 40 ekor unta. Akhirnya dia ditenggelamkan bersama-sama hartanya sekali akibat terlalu takbur. Jadi kalau kita kaya, jangan sangka Allah sayang, Qarun lagi kaya, akhirnya binasa juga.

Jadi,

Jika kita kaji dan fikir betul-betul,maka terjawablah segala keraguan yang mengganggu fikiran kita. Bersyukurlah jika dengan ujian HIV ini menjadikan kita kembali kepada Allah.

Wallahualam.

Edited and forwarded e-mail by Fareez Fauzi