Thursday, November 10, 2011

‘SUAMIKU LUAR TABII’

BUKTI...Liza menunjukkan cetakan dari laman sosial facebook berhubung hubungan luar tabii suaminya.

KLANG: “Selepas hampir tujuh tahun berkahwin dan dikurniakan dua anak, saya langsung tidak menyangka akan berdepan badai yang amat dahsyat apabila suami berubah cinta dengan menyintai kaum sejenisnya.

“Hati isteri mana yang tak remuk kerana suami yang disanjung rupa-rupanya gay,” rintih isteri yang hanya mahu dikenali sebagai Liza.

Ibu berusia 29 tahun itu berkata, pada mulanya dia mengesyaki suaminya yang berusia 30-an menjalin hubungan sulit dengan perempuan lain selepas mengesan beberapa petanda mencurigakan.

“Suami saya seorang yang lembut, begitu juga dengan tingkah laku dia, tetapi saya tak sangka sampai ke tahap dia melakukan hubungan songsang dengan kaum sejenisnya,” katanya yang juga kakitangan sebuah hospital swasta di ibu kota.

Liza berkata, perkahwinannya dengan suami diatur keluarga, namun dia mencintai dengan sepenuh hati lebih-lebih lagi selepas mereka dikurniakan dua cahaya mata lelaki berusia enam dan tiga tahun.

Menurutnya, perubahan sikap suaminya mula dikesan Mac lalu apabila sering marah tanpa sebab munasabah, panas baran dan sering memaki-hamunnya.

Liza semakin curiga apabila menemui kondom di bawah pelapik kaki di dalam kereta, namun apabila ditanya, suaminya memberi alasan ia milik rakan.

“Selepas kejadian itu, saya nekad untuk mengintip setiap perlakuan suami. Pada Ogos lalu, saya membohongi suami kononnya terpaksa bekerja sehingga lewat petang, padahal saya sengaja ingin memerangkapnya.

“Tanpa diketahuinya, saya pulang awal ke rumah dan sejurus tiba saya nampak ada lelaki lain yang tidak berbaju bersama suami di dalam bilik tidur kami.

“Apabila saya masuk ke rumah secara mengejut, muka suami pucat dan menggelabah, namun masih cuba berselindung dengan memberi alasan lelaki itu rakannya yang datang ke rumah untuk berehat,” katanya.

Selepas kejadian itu, perasaan Liza semakin kuat mengesyaki ada sesuatu yang tidak kena terutama apabila membaca SMS berunsur lucah di dalam telefon bimbit milik suami dan perbualan di laman sosial facebook suaminya juga ada banyak perkataan lucah.

“Saya juga menemui e-mel berunsur lucah selain gambar bogel lelaki dan perempuan. Lebih mengejutkan, semua gambar dan e-mel lucah yang diterima suami datangnya daripada lelaki.

“Saya sungguh sedih, lebih-lebih lagi bila terbaca perbualan kotor suami saya dengan pasangan gaynya,” katanya.

Bagi mengatasi masalah dihadapinya, Liza mendapatkan nasihat daripada jabatan kaunseling di tempat kerjanya dan dia dinasihatkan banyak berdoa serta melakukan solat hajat supaya suaminya diberi petunjuk oleh Allah.

“Saya nampak ada perubahan pada sikap suami. Dia tidak lagi panas baran, tetapi saya tetap kecewa kerana perasaan suami terhadap pasangan songsangnya yang dia panggil ‘adik’ masih tidak berubah.

“Malah, suami saya mengaku dia melakukan hubungan sejenis dengan ramai lelaki dan memberi alasan pengalaman diliwat ketika zaman sekolah menengah menyebabkan dia jadi begitu,” katanya.

Berikutan itu, Liza meminta suaminya menjalani ujian mengesan virus HIV kerana bimbangkan risiko dijangkiti penyakit kelamin itu.

“Alhamdulillah, keputusannya negatif, tetapi saya tetap berasa tidak tenang kerana suami kini kembali kepada perangai lamanya selepas saya terbaca mesej lucah di telefon bimbitnya.

“Saya sayangkan keluarga, tidak mahu bercerai, tetapi saya keliru dengan keadaan ini,” katanya.ALASAN TIDAK LOGIK LELAKI SONGSANG

KUALA LUMPUR: Pengalaman pernah diliwat sewaktu zaman persekolahan hanyalah alasan membebaskan diri daripada dipersalahkan ketika melakukan perkara terkutuk lebih-lebih lagi dengan pasangan sama jantina, kata pakar motivasi dan kaunseling, Dr Rubiah K Hamzah.

Menurutnya, alasan seumpama itu sering kali digunakan golongan tertentu yang sudah ketiadaan idea lain demi menyelamatkan diri sekali gus meraih simpati.

“Kalaupun pernah mengalami detik hitam diliwat ketika remaja, pengalaman itu mana mungkin terbawa-bawa sehingga alam dewasa kerana ia jelas berbeza dari segi pemikiran dan cara hidup.

“Ini adalah alasan paling salah serta tidak logik diterima akal kerana perkahwinan terbabit pasti tidak berlaku, malah tidak mungkin mereka berupaya mempunyai zuriat jika benar suami memang terpengaruh dengan sejarah lampaunya itu,” katanya ketika dihubungi Harian Metro, semalam.

Beliau berkata demikian ketika mengulas laporan muka depan akhbar ini semalam mengenai pengakuan seorang isteri beranak dua yang mendakwa kesal dengan rumah tangganya apabila suami didapati berlaku curang.

Lebih menyedihkan, suaminya dikatakan bukan menjalin hubungan dengan perempuan sebaliknya kaum sejenis yang dipercayai sudah berlarutan sejak lapan bulan lalu.

Dr Rubiah berkata, bagaimanapun, isteri masih boleh menyelamatkan perkahwinan dengan mengajak suami berjumpa kaunselor atau ustaz bagi merawat masalah itu serta berbincang dengan ahli keluarga terdekat.

Katanya, selagi boleh, rumah tangga tetap perlu dipelihara bagi mengelakkan anak-anak menjadi mangsa dan menerima kesan.