Friday, January 27, 2012

HIV & SIHIR (BEZA BOMOH & PERUBATAN ISLAM SECARA ASAS)
Eh, apa kena mengena blog AHP ni dengan sihir, betul tak? Sepintas lalu memang tak ada. Tetapi, berdasarkan Islamic study, apa-apa virus pun pasti ada jin dan syaitan yang cuba mengambil kesempatan atas kelemahan mental, fizikal, rohani, dan jasmani kita. 


Kebetulan, khutbah Jumaat di Pahang hari ini membahaskan tentang ciri-ciri perubatan Islam. Aku yakin, ramai pula PLHIV pada peringkat awal diagnos ghairah untuk mencuba bermacam-macam kaedah perubatan terutama yang mendakwa perubatan Islam.


Jadi aku share forwarded email daripada bro Fareez Fauzi berkaitan isu ini. Walaupun ada beberapa fakta tidak disertakan rujukan yang authentic, ianya tetap boleh dijadikan asas amalan dan renungan. Tahap tinggi, jumpa pakar!
Mari baca:
Ni nota yang sempat dicatatkan dari kelas Ustazah Dr Fatma El-Zahra. Beliau bercakap mengenai sihir. Sambungan dari kelas beliau sebelum ini.

Dr. Fatma amanahkan anak murid dia untuk sampaikan kepada kaum keluarga dan sahabat handai. So, I want to share this knowledge to you all, since kita pun terdedah dengan perbuatan sihir ni everyday.
Sihir ni perbuatan jin dan syaitan, dan daripada manusia yang mahu merosakkan orang lain sbb dengki, sakit hati, cemburu etc. Manusia ni pegi kat tukang sihir or what we know as bomoh or pawang. Tukang sihir ni guna khidmat jin dan syaitan provided that tukang sihir ni buat sesuatu balik untuk jin/syaitan ni. Contohnya, jin/syaitan ni suruh tukang sihir ni kencing pada Al-Quran, baru dia mahu berkhidmat dengan tukang sihir ni.

Bagaimana kita nak tahu orang yang kita ‘minta tolong’ tu adalah tukang sihir?


  • Bomoh ni akan minta things like gambar, songkok, kain pelikat/kain batik, asam limau, telur, and also your birthdate.
  • Bomoh ni akan minta binatang ‘pelik’ like ayam hitam ke, kambing putih ke etc.
  • They read Quran in a funny way, very fast and unclear. Sebenarnya mereka mencampuradukkan / menterbalikkan ayat-ayat Al-Quran dan memasukkan nama jin/syaitan di antara ayat-ayat yang dibaca tu.
  • They are dirty, kuku kotor, pakaian bau busuk. They do not reflect as orang yang mengamalkan Islam. Akibat orang cari tukang sihir - telah kufur kepada Rasulullah. Sbb cara ini menunjukkan you believe there are people who knows ghaib and that is HARAM! Even Rasulullah has said that cuma Allah saja yang tahu tentang ilmu ghaib, not even him yang ada ilmu tu. 
Bagaimana Kita Tahu Kena Sihir?

  • Cannot sleep at night
  • Suka ketawa sendiri
  • Tak suka mandi
  • Suka makan banyak. Actually makan for two - sendiri + jin!!
  • Suka duduk dalam bilik air lama-lama.
  • Able to speak in different language secara tiba-tiba!

Bagaimana Hendak Mencegah Sihir?Cara 1:


Bacalah 3x selepas solat subuh dan 3x selepas maghrib - read loudly, not in heart!

"Maasyaa Allahu kaana wamaalam yasyaklam yakun Walaa haulawala quwata illabillahi ‘aliiyil ‘azhiim” 

Maksudnya: Apa yang Tuhan kehendaki akan berlaku. Apa yang Tuhan tidak restui tidak akan berlaku. Tidak ada upaya melainkan kehendak Allah. 

Bacalah secara lafaz, jangan baca di hati agar jin/syaitan lari dari rumah kita. Imagine rumah yang tiada syaitan dan jin, tiada perasaan marah, takdelah asyik nak gaduh sesama ahli keluarga betul tak? 

Sometimes when you have a bad fall, or when your kids suddenly fall, don’t just laugh it off. Cepat-cepat baca 3 Qul dan ayat di atas dan gosok badan. Jin tak akan masuk dalam badan.
 
Cara 2:

Turut perintah Allah.
Antaranya: Mandi hadas besar as soon as haid kering. Do not wait after 1 day baru nak mandi hadas. Sometimes kita suka melengahkan mandi hadas ni. Same goes to junub. Kita dikelilingi syaitan! Don’t prepare breakfast dalam keadaan junub! Bahaya

Cara 3:

Lebihkan zikir.
Ayatul Kursi - mengiringi tiap waktu solat fardhu
Surah al-Baqarah - baca di rumah 1 hari, 3 hari syaitan tak masuk rumah. Baca sebagai wirid harian ayat 285 yang bermula dari “Aamanarasul. …” 

Cara 4:

Amalkan doa Rasulullah untuk tiap perbuatan seperti doa masuk tandas, keluar tandas, menghadap cermin, doa makan etc. 

Note! : “Arasy” atau tempat syaitan rehat is the lubang najis. Jangan duduk lama di situ. Dah habis ‘bisnes’ keluar la.. ubah tabiat suka baca suratkhabar or majalah dalam jamban! Also, do not sing in tandas! Jin can also attack thru mirror. Oleh itu protect yourself by reciting the doa menghadap cermin. 
 
Cara 5:

Jangan bagi anak-anak keluar waktu maghrib. Jin dan syaitan byk di taman-taman, halaman rumah, padang . So, always know where your kids are bila masuk waktu maghrib. Kita suka buang sampah waktu maghrib. Time to change! 

Cara 6:

Seelok-eloknya ada tamar di rumah, especially tamar dari Mekah or Madinah. Jin dan syaitan tak suka tamar dari Mekah dan Madinah.
Makan 7 biji tamar Ajwa atau tamar dari Madinah setiap pagi.

Cara 7:

Setiap malam sebelum tidur dan setiap pagi baca 3 Qul, tiup ke tangan dan sapu seluruh tubuh. Boleh baca dan niatkan sebagai zikir bila datang haid.

Cara 8:

Sebaik-baiknya usaha untuk mencari tempat sihir dan buangnya. Ayat khas untuk mencari tempat sihir - surah al-Kauthar.

Cara 9:

Muhasabah diri, bertaubat dan banyak beristighfar. Gangguan might be from your own doings.Mencegah Dan Berubat Orang Kena Sihir 

1.         Letakkan tangan di tempat yang sakit di tubuh dan baca: 

Bismillaahi (3x)
A ‘uudzu bi ‘iizzatillaahi waqudrotihi min syarrimaa ajidu wa uhaadziru 
Ertinya: Dengan menyebut nama Allah. Saya berlindung dengan kekuasaan Allah dan ketentuanNya dari kejahatan sakit yang saya rasakan dan saya khuatirkan. 
Bacalah ayat di atas 7 kali. 

2.         Kemudian baca doa:  ”Allahumma robbannaasi adzhibil baksa. Isyfi
            antasysyaafii laasyaifaa-aillaa syifaa uka. Syifaa-an laa yughaadiru
            saqomaa” 
Ertinya: Ya Allah, Tuhan manusia, lenyapkankanlah penyakit ini. Sembuhkanlah, Engkau jualah Tuhan yang menyembuhkan penyakit yang tiada kesembuhan melainkan kesembuhanMu. Dengan kesembuhan yang tiada ditambah penyakit lagi. 


Merawat Orang yang Kena Sihir 

Ambil 7 helai daun bidara (daun ini diguna buat mandi mayat- jin takut daun bidara!), dan ditumbuk atau digiling is most preferred. It is a symbolic action to hancurkan perbuatan jin. Sambil giling daun-daun bidara ini, baca: 

1.         Ayatul Kursi
2.         Al-Kafirun ( Qulya ayyuhal kafiruun..)
3.         Qul ~ Ahad
4.         Qul ~ Falaq 


AHP: Thanks bro Fareez Fauzi.