Sunday, June 29, 2014

IBADAH PUASA RAWATAN ALTERNATIF


Ramadan tiba kini dan semua umat Islam wajib menunaikan ibadah puasa sebagaimana disyariatkan dalam Islam. Berpuasa baik untuk kesihatan seperti dibuktikan dalam pelbagai kajian saintifik.

Berpuasa dalam Islam berbeza dengan berpuasa difahami masyarakat Barat yang melakukan ‘crash diet’ sehingga memberi kesan buruk kepada kesihatan.

Islam dan kesihatan adalah sesuatu yang sinonim kerana Islam menitikberatkan soal kesihatan. Setiap ibadah disyariatkan dalam Islam mempunyai banyak faedah kesihatan yang tersembunyi dan hanya kini mula difahami dunia sains.

Ramadan adalah bulan latihan kendiri untuk umat Islam. Ramadan bukan bulan ‘pesta makan’ yang secara tidak sedari kita lakukan setiap tahun. Makan secara berlebihan dan memakan makanan tidak sihat adalah bertentangan dengan semangat Ramadan.

Kita sepatutnya memfokus kepada ibadah dan mencari sebanyak mungkin pelbagai ganjaran pahala berganda yang dikurniakan oleh Allah sepanjang bulan mulia ini.

Dalam Ramadan, kita hanya mengubah waktu makan tetapi bukan jumlah dan jenis makanan. Kita patut mengambil sepenuhnya peluang pada Ramadan untuk mendapat faedah kesihatan dengan mengamalkan cara hidup sihat.

Menurut kajian kesan fisiologi yang positif, amalan berpuasa menurunkan paras glukosa darah, paras kolesterol darah dan tekanan darah tinggi.

Hakikatnya, berpuasa dicadangkan sebagai rawatan untuk pesakit yang mengalami diabetes stabil, ringan hingga sederhana, pesakit darah tinggi dan seseorang yang mempunyai masalah berat badan.

Berpuasa dicadangkan sebagai satu bentuk rawatan dalam persidangan perubatan First International Congress on ‘Health and Ramadan’ pada 1994 di Casablanca, Maghribi.

Pada persidangan ini, sebanyak 50 kajian dibentangkan mengenai kebaikan berpuasa kepada kesihatan. Bagaimanapun, ada pesakit tertentu tidak digalakkan berpuasa seperti penghidap kanser yang teruk, diabetes yang tidak terkawal, dan gastrik ulser. Anda perlu mendapatkan nasihat doktor untuk mengetahui jenis penyakit yang tidak digalakkan berpuasa.

Berpuasa juga membantu merehatkan sistem pencernaan dalam saluran gastro usus, selain organ hati dan kelenjar pankreas.

Secara tidak langsung, ia membantu organ hati kita melakukan proses detoksifikasi dengan membuang toksin dalam sistem tubuh manusia yang selama ini memakan pelbagai jenis makanan.

Banyak kajian menunjukkan berpuasa menurunkan paras kolesterol dalam darah. Ini baik untuk pesakit yang mengalami masalah kolesterol tinggi dan pesakit jantung.

Ini kerana ketika berpuasa, paras glukosa darah yang rendah menyebabkan paras hormon insulin juga menurun. Ia menyebabkan enzim yang menghasilkan kolesterol berlebihan di dalam hati menjadi kurang aktif dan menurunkan paras kolesterol secara tidak langsung.

Penurunan paras kolesterol mengurangkan risiko penyakit jantung, strok, darah tinggi, dan diabetes.
Kelebihan puasa dari sudut perubatan


Penurunan berat badan

• Dapat membantu individu obes menurunkan berat badan dengan cara sihat dan murah. Bagi pesakit diabetes dan tekanan darah tinggi, paras tekanan darah, serta kandungan gula dalam tubuh boleh diturunkan dengan lebih baik. Penurunan berat badan daripada amalan puasa Ramadan berbeza dengan amalan diet ketat atau cara diet untuk menurunkan berat badan lain seperti langsung tidak makan nasi (hanya minum air). Penurunan berat badan dengan berpuasa selalunya lebih stabil kerana pesakit tidak mengalami masalah kenaikan berat badan secara mendadak jika berhenti puasa.


Mempercepat proses pemulihan

• Ketika berpuasa, penggunaan tenaga diarahkan dari sistem penghadaman ke sistem lain seperti penyembuhan, imun, atau metabolisme badan. Proses penggantian tisu yang rosak pula bertambah baik hasil proses pembentukan protein sintesis yang semakin berkesan disebabkan antibodi badan lebih teratur. Pembentukan protein yang lebih efisien akan menghasilkan sel serta tisu lebih sihat. Kajian turut mendapati berlaku penurunan suhu badan dan kemerosotan kadar asas metabolisme badan ketika berpuasa menjadikan badan menyimpan lebih tenaga.


Awet muda dan melanjutkan usia

• Hormon pertumbuhan, sejenis hormon anti-penuaan dirembeskan dengan banyak ketika berpuasa. Fenomena ini juga berpunca daripada proses pembentukan sintesis protein yang lebih efektif, ketahanan badan lebih baik serta kadar metabolisme lebih rendah.


Mengurangkan risiko penyakit aterosklerosis

• Kajian mengesahkan penurunan dari segi kandungan kolesterol dan gula. Ini seterusnya mengurangkan risiko penyakit aterosklerosis (sejenis penyakit pada arteri di mana plak berlemak berkembang pada dinding dalam dan akhirnya menyekatkan aliran darah). Keadaan ini terutama berlaku dalam kalangan pesakit diabetes.


Solat Tarawih memetabolismekan makanan

• Indah apabila bulan puasa turut diiringi dengan solat sunat Tarawih pada sebelah malamnya. Ia membantu memproses makanan yang dimakan ketika berbuka untuk digunakan sebagai tenaga (sehingga 200 kalori). Di samping itu, ia juga sebagai cara senaman ringkas yang baik untuk menguatkan sistem kardiovaskular (jantung dan aliran darah).
Disiplinkan diri berhenti merokok

• Amalan puasa dapat melatih diri meninggalkan amalan kurang baik seperti mengurangkan nikotin yang berbahaya di dalam tubuh perokok. Pada waktu siang, perokok boleh meninggalkan rokok kerana terpaksa berpuasa manakala pada malam, mereka boleh meninggalkan rokok kerana takut akan kemudaratan kesihatan seperti penyakit kanser paru-paru, sakit jantung dan penyakit sekatan pernafasan.


Ketenangan mental

• Dari segi kesihatan mental, manusia berasa lebih tenang pada bulan Ramadan. Ganjaran berlipat ganda pada bulan puasa menjadikan mereka lebih bertumpu kepada menunaikan ibadah, sekali gus mendatangkan ketenangan.


Sumber: siniAku, hamba-Nya yang dhaif,
Mohamad bin Wahid @ Pie @ AHP
Facebook: Ahp PieInfo Berkaitan:

Laman Web Rasmi PPWM:

No. Akaun PPWM:
Bank: Maybank
Nombor Akaun: 5560 5750 3949
Nama Pemegang Akaun: Pertubuhan Positive Warriors Malaysia

Para pembaca boleh berkongsi pengalaman melalui FB AHP Positive Warriors Support Group (Secret Group).Anda juga dialu-alukan menjadi ahli Pertubuhan Positive Warriors Malaysia (PPWM). Untuk menyertai, sila hubungi admins yang berikut:

Abd. Shukor Mohd Yunus: shux@positivewarriors.org
Hishamudin Rahman: carphatz_04@yahoo.com