Saturday, January 18, 2014

BERTEMU DR. ISKANDAR FIRZADA BIN OSMAN KALI KE-31 DAN KE-32

Memang 2 temujanji tersebut sudah agak lama berlaku, tetapi aku tidak sempat menulisnya kerana perlu menulis mengikut mengikut keutamaan. Walau bagaimanapun, fakta tetap terpelihara.

Aku gabungkan perkongsian pengalaman tersebut di dalam 1 entri. Diharapkan perkongsian pengalaman ini dapat memberikan manfaat kepada para pembaca.


PERTEMUAN KALI KE-31

Date: 29 October 2013
Day: Tuesday
Venue: Klinik Kesihatan Jaya Gading, Kuantan
Time: About 11.00 am

Kali ini, aku hanya ditemani Kak Da kerana Ummie ada komitmen penting yang lain. Seperi biasa, pertemuan dengan Dr. Iskandar dimulakan dengan routine check-up iaitu weight, blood pressure, body temperature, dan mouth.

Weight: 72.1 kg
Blood pressure: 120/70
Temperature: 36.6°C
Mouth: No oral candidiasis

Awal-awal pertemuan, Dr. Iskandar terus bertanyakan tentang rawatan nicotine patch untuk aku berhenti merokok kerana pada pertemuan sebelum ini aku telah memaklumkan kepada Dr. Iskandar bahawa aku kembali merokok sejak hampir setahun yang lalu.

Dengan malu-malu tahi kucing aku akui belum memulakannya. Nasib baik Dr. Iskandar tidak bertanya lanjut. Jika tidak, aku malu kerana gagal mematuhi nasihatnya.

Buat masa sekarang, aku memang belum yakin kerana sentiasa penat, stress dan travel hingga dinihari dengan macam-macam urusan. Situasi tersebut membuatkan aku susah untuk fokus.

Mungkin alasanku sangat leceh bagi sesetengah orang, tetapi jika mereka tahu apa yang aku alami, ianya adalah sesuatu yang sukar. Lagipun, rokok yang aku hisap sponsored bythe white devil”. Hahaha… (bilalah aku dapat berhenti merokok ni?)

sila share

Berikut aku kongsikan beberapa info menarik semasa sesi rawatan.

Soalan 1:

Soalan ini adalah atas permintaan seorang rakan komuniti. Adakah sebarang supplement food dan ubatan lain boleh mengganggu fungsi HAART?

Jawapan:

Secara umumnya tidak. Jika mendapat jangkitan bakteria, Orang Hidup Dengan HIV (ODHA) boleh mengambil antibiotik. Cuma jika batuk dan selsema berterusan, jumpa doktor kerana bimbang ada jangkitan tekak dan paru-paru.

Sedikit info tambahan:

Flu berjangkit melalui respiratory iaitu pernafasan dan cecair batuk. Guna mask untuk elakkan jangkitan, tetapi penghidap flu (tidak semestinya ODHA sahaja) tidak perlu menjauhkan diri. Penghidap dinasihatkan supaya sentiasa membawa sapu tangan dan menutup mulut ketika bersin.

Soalan 2:

Mengapa aku sangat cepat menerima kesan sampingan apabila mengambil makanan yang mempunyai kandungan gula walaupun diabetes aku terkawal? Contohnya cepat merasa tidak bermaya seperti mengantuk dan keletihan.

Jawapan:

Normal untuk setiap pesakit diabetes jika mereka mempunyai kandungan gula yang tinggi di dalam badan, kerana gula di dalam darah tidak boleh diguna pakai. Pesakit diabetes dinasihatkan makan pada masa yang  tetap dan kerap, tetapi sedikit.

Karbohidrat adalah sumber tenaga yang lambat diserap. Jika ianya diambil dengan banyak, tetapi tidak digunakan, ianya akan menjadi lemak di dalam tubuh. Seeloknya lebihkan sumber protein (lauk-pauk seperti ikan dan ayam) dan sayur-sayuran berbanding nasi. 

Memandangkan pertemuan kali ini agak ringkas dan lebih kepada perbincangan hal-hal peribadiku dan kesihatan keluarga serta mendapatkan nasihat Dr. Iskandar untuk membantu komuniti, setakat itu sahaja yang dapat aku kongsikan.

sila share


PERTEMUAN KALI KE-32

Date: 24 December 2013
Day: Tuesday
Venue: Klinik Kesihatan Jaya Gading, Kuantan
Time: About 3.00 pm

Alhamdulillaah, kami (aku, Kak Da, dan Ummie) tiba di KK Jaya Gading pada lebih kurang jam 3.00 petang. 

My routine check-up seperti berikut:

Weight: 70.2 kg
Blood pressure: 122/70
Pulse rate: 72/min
Mouth: No oral candidiasis

Jika dibuat perbandingan dengan pertemuan sebelum ini, ternyatalah berat badanku semakin hari semakin menurun. Kepenatan melampau, masa makan yang tidak menentu, rehat dan tidur yang tidak pernah cukup menjadikan aku begitu. Barangkali dalam tempoh setahun lagi badanku betul-betul melidi. Perlu diingat bahawa ramai sahaja ODHA yang gempal, berisi, dan sebagainya. Penurunan berat badanku tiada kaitan dengan HIV.

Dr. Iskandar juga memaklumkan kepadaku bahawa darahku turut akan diambil. Darah tersebut adalah untuk ujian HbA1c, kidney, liver, cholesterol, dan full blood count (FBC). Manakala pada 7 Januari 2014 pula ujian darah untuk mengetahui bacaan terkini CD4 dan viral load pula perlu dilakukan.

Sambil-sambil memeriksa tahap kesihatanku, Dr. Iskandar sempat bertanyakan perkembangan terkini kami sekeluarga termasuk anak-anak. Sikap tersebut sebenarnya satu terapi minda yang sangat berharga kepada kami sekeluarga.

sila share

Soalan 1:

Apa pandangan Dr. Iskandar tentang sebuah blog yang menggalakkan ODHA supaya TIDAK mengambil rawatan HAART dengan alasan dan rujukan tertentu. Ianya menyulitkan aku kerana ramai yang terpengaruh dengan pandangan yang diutarakan.

Jawapan:

Dr. Iskandar telah membuat sedikit kajian tentang entries di dalam blog tersebut kerana aku telah memaklumkan sebelum temujanji lagi. Dr. Iskandar berpendapat bahawa kesemua rujukan penulis blog tersebut adalah daripada sumber yang lama. Kesemuanya adalah dari tahun-tahun 1985, 1987, 1988, 1989, 1993, dan yang terbaru pun adalah tahun 1996.

Menurut Dr. Iskandar, bidang perubatan adalah suatu bidang yang dinamik. Setiap maklumat is being reviewed setiap 5 tahun. Perubahan dan penambahbaikan sentiasa berlaku. Isu yang ditimbulkan di dalam entri blog berkenaan tidak lagi relevan. Ini adalah kerana segala maklumat yang sudah melebihi 10 tahun adalah obsolete dan tidak lagi boleh diguna pakai.

Setiap patient yang diagnosed dengan apa juga penyakit kronik tidak cukup sekadar menjalani kehidupan yang sihat. Rawatan melibatkan pengambilan ubat dan amalan gaya hidup sihat.

Contoh: Patient diabetes yang mengamalkan gaya hidup sihat. Belum disarankan mengambil ubat, tetapi selepas tempoh-tempoh tertentu, akhirnya tetap perlu mengambil rawatan yang bersesuaian untuk penyakit diabetes tersebut.

Jika dilihat daripada konteks HIV, tujuan rawatan (HAART khususnya) adalah bertujuan untuk meningkatkan kualiti kesihatan seseorang ODHA dan mencegah penularan jangkitan.

Secara asasnya, apabila rawatan diambil, maka CD4 akan meningkat, viral load akan menurun dan risiko penularan virus akan berkurangan atau tidak berlaku. Jika seseorang ODHA menjalani rawatan HAART setelah jumlah CD4nya terlalu rendah, hasilnya immunologic response yang berlaku ialah peningkatan bacaan CD4 mungkin sangat perlahan.

Situasi yang berlaku kepada ODHA yang enggan mengambil rawatan HAART kerana mereka merasakan mereka sihat (peringkat awal). Tetapi hakikatnya semakin hari imuniti badan mereka akan semakin lemah kerana jumlah virus semakin meningkat.

Dr. Iskandar memberikan contoh isu imunisasi. Ramai ibu bapa yang enggan anak-anak mereka diberikan imunisasi kerana mereka beranggapan bahawa penyakit-penyakit yang berkaitan sudah tidak wujud lagi. Sedangkan mereka sepatutnya melihat pada masa dahulu iaitu semasa penyakit-penyakit tersebut masih banyak dihidapi.

Apabila keadaan tersebut berlaku, maka imunisasi yang diambil telah berjaya mengurangkan kadar penularan penyakit-penyakit berkenaan. Jika imunisasi tidak diambil pada masa sekarang, tidak mustahil penyakit-penyakit tersebut kembali meningkat.

Sebagai contoh, terdapat kes ibu bapa di Wales, England yang enggan anak-anak mereka mendapat imunisasi untuk measles atau demam campak yang berlaku antara 5 hingga 6 tahun dahulu. Mereka khuatir imunisasi tersebut akan menyebabkan anak-anak mereka mendapat autisme.

Akibatnya berlaku peningkatan penyakit measles di kalangan kanak-kanak sehingga menyebabkan kematian. Akhirnya barulah mereka sedar bahawa sebenarnya measles ini masih belum dibasmi sepenuhnya lagi. Penyakit yang dikatakan sudah dibasmi hanyalah smallpox atau cacar air sahaja.

Soalan 2:

Adakah aku berada di fasa wasting HIV atau wasting AIDS? Ini kerana ada beberapa orang doktor yang prihatin risau apabila melihatku yang semakin kurus, keletihan, dan lesu. Mereka bimbang jika aku berkemungkinan mengalami wasting HIV atau wasting AIDS (maksudnya lebih kurang mula menunjukkan tanda-tanda menghidap AIDS).

Menurut pemahamanku, antara ciri-ciri seseorang ODHA di tahap wasting HIV/AIDS ialah apabila berlakunya penurunan berat badan khususnya otot secara mendadak tanpa sebab, cirit-birit, lemah, dan demam extreme yang tiada kaitan dengan jangkitan demam lain.

Di dalam situasiku, sekalipun kurus berbanding sebelum ini, tetapi BMI (body mass index) idealku masih lagi jauh untuk kucapai. Penurunan berat badan bukanlah mendadak dan boleh difahami kerana sentiasa sibuk. Aku juga tidak mengalami sebarang simptom walaupun CD4ku masih lagi rendah. Viral load pula kekal not detected.

Jawapan:

Menurut Dr. Iskandar, berdasarkan cara hidupku yang sentiasa sibuk dan turut menghidap diabetes, penurunan berat badanku sekarang boleh difahami. Ianya bukanlah mendadak, bahkan masih belum mencapai tahap BMI yang sepatutnya.

Aku juga tidak mempunyai sebarang simptom AIDS seperti tidak mempunyai sebarang jangkitan opportunistic. Segala-galanya adalah normal setakat ini. Jadi, soal wasting AIDS atau HIV adalah sangat subjektif.

sila share

Soalan 3:

Aku pernah menghadapi masalah urine sebelum ini dalam tempoh hampir sebulan. Aku rasa agak tidak selesa di urat utama zakar ketika membuang air kecil. Ada ketikanya menitis tanpa disedari semasa bekerja dan sebagainya hingga menggangguku terutama untuk menunaikan solat. Aku bimbang jika ianya berkaitan dengan masalah batu karang dan kidney. Maklumlah aku juga seorang penghidap diabetes yang berisiko terhadap masalah kidney

Menurut Dr. Iskandar, keadaan itu adalah disebabkan oleh jangkitan urine atau jangkitan pundi kencing. Punca kepada keadaan tersebut adalah haematogenous spread bagi lelaki. Ianya bermaksud jangkitan yang diperolehi daripada bahagian organ yang lain seterusnya merebak ke bahagian urine atau pundi kencing.

Bagi perempuan pula, jangkitan seperti itu berlaku disebabkan saluran kencing yang pendek dan terletak berhampiran dengan dubur. Ianya lebih kepada contamination atau pencemaran.

Apabila berlaku jangkitan sebegini, maka berlakulah juga keradangan atau inflammation pada pundi kencing. Pundi kencing berfungsi untuk menyimpan urine. Jangkitan ini menyebabkan rasa untuk membuang air kecil itu cepat dan boleh menyebabkan tidak sempat untuk ke tandas dan seterusnya menitis.

Dr. Iskandar menasihatkan aku supaya minum banyak air dan tidak menahan proses pembuangan air kecil. Ini adalah bagi mengelakkan berlakunya jangkitan urine, jangkitan pundi kencing, dan batu karang.

Soalan 4:

Adakah aku boleh mengambil multivitamin yang lain untuk meningkatkan tahap kesihatan selain yang telah dibekalkan oleh pihak klinik? Aku bimbang ianya memberi kesan sampingan kerana pengambilan terlalu banyak ubat-ubatan mungkin membebankan fungsi kidney. Selain itu, aku berpendapat vitamin boleh menambahkan selera makan.

Jawapan:

Sebarang jenama multivitamin boleh diambil. Jika berlaku lebihan multivitamin, sistem tubuh akan membuangnya secara automatik. Vitamin tersebut juga tidak memberikan sebarang kesan sampingan kepada buah pinggang.

Menurut Dr. Iskandar, pengambilan vitamin sebenarnya tidak meningkatkan selera makan seseorang individu. Sekiranya berlaku, ianya adalah subjektif dan biasanya di bawah pengaruh psikologi sahaja. Ada kes di mana seseorang itu tetap kekal kurus walaupun dia mengamalkan pengambilan vitamin.

Itu sahaja yang dapat aku kongsikan kali ini. Di kesempatan tersebut, aku meminta izin Dr. Iskandar untuk menjalankan HIV rapid test terhadap Kak Da dan Ummie sekalipun aku yakin tiada sebarang kemungkinan jangkitan. Ianya sekadar langkah berhati-hati kerana kini sudah lebih 3 tahun aku hidup sebagai ODHA dan mengadakan hubungan suami isteri seperti biasa. 

Tiada masalah jika mereka mahu menjalani ujian tersebut. Ini adalah kerana pihak KK mahu normalize ujian tersebut. Normalize di sini bermaksud sesiapa sahaja boleh menjalani rapid test pada bila-bila masa sahaja. Keputusan ujian, Alhamdulillah mereka kekal negatif (non-reactive). 

Aku juga telah disahkan oleh Dr. Iskandar tidak mempunyai anaemia. Alhamdulillah. Ini adalah kerana hanya sel darah putih dan plateletku yang rendah, tetapi tahap haemoglobinku tinggi. Mereka yang menghidap anaemia mempunyai tahap haemoglobin yang rendah.

Dalam bahasa yang mudah, CD4 merujuk kepada sel darah putih yang berfungsi untuk menentang jangkitan penyakit. Haemoglobin pula adalah sel darah merah yang mengangkut oksigen. Platelet bertindak seperti plaster atau gam yang menghentikan pendarahan apabila berlaku luka.

Consultation diteruskan di antara dengan Dr. Iskandar dengan rakan komuniti yang menyertai kami.

Jazakumullah kheir kepada Dr. Iskandar Firzada bin Osman dan semua kakitangan KK Jaya Gading, Kuantan yang memberikan perkhidmatan yang sangat professional dan cemerlang.


Aku, hamba-Nya yang dhaif,
Mohamad bin Wahid @ Pie @ AHP
Facebook: Ahp Pie


Info Berkaitan:

Laman Web Rasmi PPWM:

No. Akaun PPWM:
Bank: Maybank
Nombor Akaun: 5560 5750 3949
Nama Pemegang Akaun: Pertubuhan Positive Warriors Malaysia

Para pembaca boleh berkongsi pengalaman melalui FB AHP Positive Warriors Support Group (Secret Group). Anda juga dialu-alukan menjadi ahli Pertubuhan Positive Warriors Malaysia (PPWM). Untuk menyertai, sila hubungi admins yang berikut:

Abd. Shukor Mohd Yunus: shux@positivewarriors.org
Hishamudin Rahman: carphatz_04@yahoo.com
Arm Ly: psychonutsbeast@gmail.com